۱۴۳ سال پیش یعنی در سال ۱۸۷۶ اولین چراغ دوچرخه که با نفت کار میکرد، اختراع شد. ۱۲ سال بعد چراغقوههای دوچرخه برقی ایجاد شدند که البته چند سالی طول کشید تا کاربردی شوند. آن ها با دینامی که در مرکز چرخ قرار داشت، شارژ و روشن میشدند. در آنها از لامپ رشتهای و باتری لید اسید استفاده میشد. با پیشرفت تکنولوژی، این محصولات نیز بهطور چشمگیری پیشرفت کردند و بسیار حرفهایتر شدند. امروزه چراغهای دوچرخه بسیار روشنتر هستند و وزن کمتری نسبت به گذشته دارند و از دینام دیگر استفاده نمیشود.
امروزه انواع چراغهای دوچرخه در مدل و کیفیتهای گوناگون توسط برندهای مختلف تولید و به بازار عرضه میشود. کارایی چراغ جلو و عقب دوچرخه متفاوت است. ابتدا باید هدف از خرید آن معلوم شود تا محصولی مناسب تهیه گردد. امروزه اکثر مدل های قدرتمند بهصورت شارژی عرضه میشوند که نسبت به مدلهای معمولی قیمت بالاتری دارند. با توجه به یک قاعده کلی هرچقدر میزان قدرت روشنایی بالا باشد، خروجی نور و همچنین قیمت آن نیز بیشتر میشود. در ادامه با انواع آن بیشتر آشنا میشویم.
اکثر دوچرخهسواران اغلب از چراغ جلوی دوچرخه در تاریکی شب برای دید مناسب استفاده میکنند. با توجه به اینکه میزان روشنایی زیادی برای این چراغها لازم است، مدل و میزان مصرف باتری این محصولات بسیار حائز اهمیت است. در برخی مدلهای معروف بااینکه هزینه اول بیشتری وجود دارد، اما با استفاده از باتریهای شارژی لیتیوم یون، حداقل ۵۰۰ بار شارژ میشوند. به این ترتیب محیط زیست کمتر آسیب میبیند و هزینه مصرف باتری دوچرخهسوار نیز پایین میآید. دوچرخهسواران حرفهای باید از مدل های حرفهای با باتری شارژی داشته باشند و ممکن است هزینه بالایی برای آن پرداخت کنند. کسانی که بهصورت غیرحرفهای دوچرخهسواری میکنند میتوانند از مدل های معمولی بهره ببرند و هزینه کمتری بپردازند.
اغلب از چراغهای عقب دوچرخه برای متوجه ساختن رانندگان وسایل نقلیه استفاده میشود. قابلیت نصب بر روی بدنه بسیار مهم است و چراغ عقب اغلب در زیر صندلی دوچرخه تعبیه میشود. هرچقدر قدرت لامپ بیشتر باشد، فضا بهتر دیده میشود و حوادث کمی رخ میدهد. برد روشنایی در چراغ عقب همانند چراغ جلو دوچرخه حائز اهمیت است. انواع مختلفی از چراغهای عقب دوچرخه تولید میشود که میتوان به چراغ عقب دوچرخه لیزری، پلیسی، راهنما دار، جاینت و دیلایت اشاره کرد.
در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان قوانین بسیار سختگیرانهای برای دوچرخهسواران وضعشده است. بهعنوانمثال در کشور فرانسه تمام دوچرخهها باید بیش از ۱۱ کیلوگرم سیستم روشنایی مناسب داشته باشند. استفاده از چراغ چشمکزن قرمز برای دوچرخهها در کشورهای اروپایی مثل آلمان و هلند ممنوع است. همین امر نشانگر اهمیت استفاده چراغ دوچرخه است.در خرید این محصول باید به مکان نصب، قدرت روشنایی، رنگ روشنایی، مقاومت در برابر آب، حالات نورپردازی، مسافت نوردهی و منبع تغذیه آن توجه داشت. برخی از چراغها را بر روی فرمان دوچرخه و برخی دیگر را در قسمت پشت دوچرخه میتوان نصب کرد، البته برخی از چراغها را میتوان بر روی کلاه دوچرخهسوار نیز نصب کرد.لامپی که بر روی آن نصب میشود میتواند در رنگهای قرمز، مهتابی، آفتابی و یا آبی باشد. بهتر است این چراغ ضد آب باشد تا در شرایط آب و هوایی مختلف با خیالی آسوده از آن استفاده کرد. این محصول میتواند بهصورت ثابت، تکحالته و یا چندحالته باشند که هرکدام نورپردازی مختلفی خواهند داشت.
جمعبندی امروزه استفاده از چراغ دوچرخه در برخی از کشورهای پیشرفته به یک قانون تبدیلشده است. از چراغ جلو دوچرخه برای افزایش دید و از چراغ عقب دوچرخه برای مشخص کردن مکان دوچرخهسوار و متوجه کردن رانندگان وسایل نقلیه دیگر استفاده میشود. هرچقدر برد روشنایی چراغ جلو بیشتر باشد، دوچرخهسوار راحتتر خواهد بود. با افزایش قدرت روشنایی چراغ، قیمت آن نیز بیشتر میشود.